Scheiden en kinderen

Als je gaat scheiden, maak je de keuze om niet meer als partners verder te leven. Maar als je kinderen hebt, blijf je altijd samen ouders. Scheiden en kinderen betekent dat de partnerrelatie moet worden omgebogen naar een blijvende ouderrelatie. Dit is een complex proces. Terwijl door de scheiding de wereld op zijn kop lijkt te staan, moet je veel overleggen en besluiten. Naast financieel zakelijke aangelegenheden zijn er ook kindgerichte afspraken nodig.

Onpartijdige gesprekken met ouders in scheiding

Het kan helpen om in deze periode gesprekken te voeren met iemand die buiten de familie- of vriendenkring staat. Als professional kies ik geen partij. Ik kan je ondersteunen vanuit mijn kennis over het ingewikkelde proces van scheiden en kinderen en over de ontwikkeling van kinderen. Ik heb oog en oor voor de kinderen die midden in een veranderende gezinssamenstelling staan en voor de ouders die een veranderende rol als opvoeder doormaken. Individuele gesprekken zijn mogelijk, maar ook gesprekken met de andere ouder en gesprekken met de kinderen. Net wat nodig en haalbaar is.

Communicatie tussen ouders en kind op gang brengen

Als het passend is in het proces van scheiden en kinderen kan ik de methode “Dit ben ik: mijn ouders zijn gescheiden” inzetten. Deze methode is ontwikkeld om kinderen van de basisschoolleeftijd te begeleiden die gescheiden ouders hebben en de communicatie tussen kinderen en hun ouders op gang te brengen. Het helpt ouders om te zien hoe het met hun kind gaat in de nieuwe gezinssituatie na de scheiding en om te begrijpen hoe hun kind zich voelt. Het individuele werken met het kind én beide ouders is het uitgangspunt van deze methode.

Actieve rol voor beide ouders bij ‘Dit ben ik’

Door het maken van een eigen boek volgens de methode ‘Dit ben ik’ komen kind en ouders in gesprek over de betekenis van de scheiding in het leven van het kind. Zo krijg je zicht op wat jullie kind nodig heeft om gezien en gehoord te worden. Ook biedt het inzicht in hoe je je kind kunt helpen om loyaal te blijven aan beide ouders. Van de ouders verwacht ik een actieve rol in het begeleiden van de thuiswerkopdrachten die jullie kind meekrijgt voor het maken van zijn of haar eigen boek.

Ondersteuning nodig bij scheiden met kinderen?

Benieuwd welke ondersteuning ik je gezin kan bieden wanneer jullie gaan scheiden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met De Kapstok.
 
Kom in contact