Triple P methode

Naast de contextuele opleiding ben ik gecertificeerd Triple P-trainer. Door mijn ervaring in de Jeugdzorg te combineren met de Triple P-methode, help ik ouders om vanuit een positieve opvoedstijl met het gedrag van hun kinderen om te gaan. Daarnaast kan ik met hen werken aan een betere communicatie tussen ouder en kind in alledaagse situaties. Meer weten over het Triple P-programma? Lees dan verder.

Triple P in het kort

Triple P staat voor ‘Positive Parenting Program’. Het is een van origine Australische methode opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen van 0 tot 16 jaar. Het doel van dit laagdrempelige programma? Het voorkomen van emotionele problemen en gedragsproblemen bij kinderen, door de ouders positieve opvoedvaardigheden aan te leren. Met behulp van de Triple P-methode leren ouders:

  • Een positieve opvoedstijl te hanteren.
  • Omgaan met moeilijk gedrag van hun kind(eren).
  • Betere communiceren met hun kind in alledaagse situaties.

Het Triple P-programma werd in 2004 voor het eerst in Nederland gebruikt. Inmiddels wordt de opvoedmethode in meer dan 200 (!) gemeenten van ons land aangeboden. Triple P wordt daarmee aangeboden in maar liefst 25 landen: o.a. in Amerika, Engeland, Duitsland, Canada, Mexico en Australiƫ.

Triple P: de basisprincipes

Het Triple P programma bestaat uit vijf basisprincipes voor positief opvoeden:

  1. Bied kinderen een veilige en stimulerende omgeving.
  2. Laat kinderen leren door positieve ondersteuning.
  3. Hanteer aansprekende disciplines.
  4. Heb realistische verwachtingen van het kind.
  5. Zorg als ouder ook goed voor jezelf.

De vijf basisprincipes zijn praktisch uitgewerkt in 17 opvoedvaardigheden. Deze vaardigheden bevorderen positief contact, gewenst gedrag, nieuwe vaardigheden en gedrag aanleren, en natuurlijk hoe je ongewenst gedrag kunt leren hanteren.

De resultaten van de Triple P-methode

Er is door verschillende onderzoeken aangetoond dat ouders die een Triple P-training hebben gevolgd na de training op een positievere manier met hun kinderen omgaan. Ook is aangetoond dat de gedragsproblemen bij kinderen duidelijk verminderen. Omdat Triple P bewezen effectief is, is de methode opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Zou je graag meer willen weten over de methode? Of zou je graag het Triple P-programma willen volgen?

Neem contact op