Verlatingsangst relatie

De Kapstok therapie

Als je last hebt van verlatingsangst in je relatie, kan dit ontzettend lastig zijn voor jezelf maar ook voor je partner. Gelukkig is verlatingsangst iets wat je onder controle kunt krijgen met de juiste therapie. Voor deze therapie ben je bij De Kapstok aan het juiste adres. Op deze pagina vertellen we je meer over wat verlatingsangst inhoudt, hoe je verlatingsangst in je relatie kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om dit tegen te gaan.

Wat is verlatingsangst?

Verlatingsangst is een angst, waarbij je bang bent om verlaten te worden door iemand die belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld door je partner. Deze angst is vaak aanwezig, terwijl hier geen directe aanleiding voor is.

Symptomen verlatingsangst relatie

Er zijn een aantal symptomen waaraan je zou kunnen merken dat je last hebt van verlatingsangst.

  • Je vindt het lastig om alleen te zijn
  • Je past je vaak aan in de relatie, om de ander tevreden te houden
  • Jaloezie ervaar je regelmatig en kan erg heftig zijn
  • Je voelt vaak (onbewust) angst om alleen te zijn of achtergelaten te worden
  • Je hebt bevestiging van de ander nodig, je voelt je dan ook ongelukkig als je dit niet krijgt

Herken jij jezelf in deze kenmerken? Dan is er een kans dat jij, bewust of onbewust, last hebt van verlatingsangst in je relatie.

Tips bij het omgaan met verlatingsangst in een relatie

Bewust worden
Word je bewust van het patroon waar je in zit. Probeer dit ook niet goed te praten, maar erken het probleem.

Deel je gevoel
Spreek je gevoel uit naar je partner en krop het gevoel niet op, maar doe dit zonder iets te verwachten van een ander.

Eigenwaarde en zelfvertrouwen
Als je last hebt van verlatingsangst in je relatie, mis je vaak een passend gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Door hierin te groeien versterk je de emotionele basis van jezelf waardoor de verlatingsangst minder wordt.

Therapie
Door de juiste therapie te volgen, kan jij jouw verlatingsangst onder controle krijgen. Hiervoor ben je bij De Kapstok aan het juiste adres.

Therapie bij De Kapstok

Bij de therapieën van De Kapstok ligt de focus op jou en je partner. Er wordt gekeken naar jullie gezamenlijke patroon, maar ook naar jullie individuele patroon. Samen wordt er gewerkt aan het verkrijgen van veiligheid en vertrouwen in jullie relatie, waardoor je elkaar anders gaat leren kennen.

Bij De Kapstok wordt gebruik gemaakt vanuit de Emotionally Focused Therapy (EFT). Deze methode sluit goed aan bij het werken vanuit een contextueel gedachtegoed.

Neem direct contact op