Soms zit je gewoon niet lekker in je vel. Je bent depressief, het lukt je slecht om beslissingen te nemen of je voelt je al doodop als de dag net begint. De Kapstok biedt hulp en doet dat vanuit de contextuele benadering. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem direct contact op met Tineke
Voor wie is contextuele therapie?
Als kind, tiener of volwassene kun je vastlopen in je leven als er ergens een onbalans ontstaat. Contextuele therapie is een goed hulpmiddel om sterker te worden, steviger te staan en meer te worden wie je bent. Dit gaat positief doorwerken in je leven en in je relaties met anderen.
Een onbalans kan zich op de volgende manieren uiten.
• Je twijfelt aan wie je bent.
• Je bent van mening dat alles altijd tegen zit.
• Je bent neerslachtig of somber.
• Het lukt je niet om beslissingen te nemen.
• Je stelt zo veel mogelijk zaken uit.
• Je hebt geen regie over je leven.
• Je kunt geen grenzen ervaren en aangeven.
• Je weet niet wat je wel of niet prettig vindt.
• Je bent eenzaam.
• Je hebt het gevoel dat je klem zit.
• Je bent altijd degene die dingen regelt en water bij de wijn doet om de lieve vrede te bewaren.
• Je kunt moeilijk relaties en vriendschappen aangaan en onderhouden.
• Je bent vermoeid en lusteloos zonder lichamelijke medische oorzaak.
Hoe ziet mijn contextuele benadering eruit?
Als je niet lekker in je vel zit, kan ik je door middel van contextuele therapie helpen om weer in balans te komen. Dit kan door het voeren van gesprekken, door gebruik te maken van de methodiek ‘Een taal erbij’ of door middel van creatieve werkvormen.
Ik combineer inzicht in de situatie met een stuk nuchterheid, zodat je vaak bij een eerste gesprek al ziet waarmee je aan de slag kunt. Zo werken we samen naar rust in je hoofd en een nieuw evenwicht.
Wat is contextuele therapie?
Contextuele therapie heeft als uitgangspunt dat je wordt geboren in verbinding met anderen: je vader en moeder, opa’s en oma’s en eventuele broers en zussen. Bij het opgroeien krijg je een niet-tastbare erfenis mee in de vorm van (on)uitgesproken verwachtingen en gezinspatronen. Deze nalatenschap vormt en kleurt je leven.
Met contextuele therapie onderzoek je deze erfenis. Door stil te staan bij wat je helpt en welk deel juist belastend voor je is, kun je het goede meer benutten. Ook leer je het belastende deel herkennen en beter hanteren.
Een tweede uitgangspunt van de contextuele therapie is dat er in iedere relatie een balans is tussen geven en ontvangen. Tussen verzorgd worden en zorg dragen. Door hier vanuit de contextuele benadering naar te kijken, komt de balans in beweging. Dit geeft ruimte aan jezelf, maar ook aan diegenen die betrokken zijn bij jouw leven.
Een taal erbij: wat is dat?
‘Een taal erbij’ is een methode waarmee je spelenderwijs onderlinge relaties, rolpatronen en (familie)banden zichtbaar maakt door Playmobil- of Lego poppetjes te gebruiken.
Focussen
We kennen allemaal wel de fysieke ‘knoop in de maag’ of het ‘zware gevoel op de borst’ die gepaard gaat met een emotie. Door in therapie hierbij stil te staan, op te focussen, kan er een proces van heling en groei ontstaan.
Geïnteresseerd in contextuele therapie?
Ben je niet lekker in balans en sta jij ervoor open om samen met mij jouw contextuele erfenis te onderzoeken? Maak dan een afspraak voor een eerste gesprek met De Kapstok. Wij bieden contextuele therapie aan in de omgeving van Zwolle.
Neem direct contact op met Tineke