Opvoedingsondersteuning

Opvoedingsondersteuning-gezin

Vragen over het opgroeien en de opvoeding van je kind(eren): wie heeft ze niet? Soms is het gewoon prettig als iemand even meekijkt met de gang van zaken in je gezin. Dit kan zijn na een intensieve periode of na een ingrijpende gebeurtenis maar ook als je merkt dat er vaak ‘gedoe’ is tussen gezinsleden en het steeds minder vaak gezellig is. Praktijk de Kapstok wil met je meekijken: hoe zit dit, wat gaat er niet goed, wat kunnen we anders doen? Met als doel dat het thuis weer goed vertoeven is voor ieder gezinslid. 

Opvoedingsondersteuning bij de Kapstok is een laagdrempelige, kortdurende vorm van begeleiding en hulp bij opvoedingsvragen en -problemen. In gemiddeld drie tot zes gesprekken help ik om je verhaal te verhelderen, je zorgen te delen en geef ik passende informatie en suggesties/adviezen om tot nieuwe inzichten te komen.

Benieuwd wat opvoedingsondersteuning jouw gezin kan bieden?

Neem direct contact op

Voor wie is opvoedingsondersteuning?

Opvoedingsondersteuning is geschikt voor ouders van kinderen die gedrag laten zien waar zij zich zorgen over maken of waar ze geen goed antwoord of reactie op hebben. Bijvoorbeeld slaapproblemen, strijd over eten, schelden, ruzie maken of slecht luisteren. Maar ook voor ouders die weten dat hun kind iets ingrijpends heeft meegemaakt maar niet precies weten hoe ze hun kind het beste kunnen ondersteunen. Ouders die meer algemene vragen hebben, bijvoorbeeld over wat nu goed ouderschap is, of over hoe je het beste omgaat met een puber of jongere kunnen bij de Kapstok terecht voor opvoedingsondersteuning.

Vragen over goed ouderschap

‘Doe ik het wel goed?’ ‘Ben ik niet te streng?’ ‘Geef ik genoeg aandacht?’ ‘Heeft mijn kind meer ruimte nodig?’ ‘Hoe komen mijn partner en ik meer op één lijn te zitten?’ Dit zijn allemaal vragen die je als ouder kunt hebben. Door te luisteren en dóór te vragen kan ik je helpen ontdekken wat jij belangrijk vindt in de opvoeding, hoe jij en je partner het ouderschap samen vorm kunnen geven en welke opvoedstijl het beste bij jou en je kinderen past.

Werkwijze

Bij een vraag om opvoedingsondersteuning beginnen we met kijken waar je tegen aanloopt. De manier waarop je je kinderen opvoedt, wordt vaak bepaald door wat je zelf uit je verleden hebt meegenomen. Bij deze erfenis horen goede en minder goede zaken. Samen met jou onderzoek ik wat je wilt bewaren en wat hinderlijk is geworden. Door te kijken naar wie jij bent en wat jou drijft, geef ik je gereedschap mee om niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst mee te kunnen schakelen met jouw kind. Vaak zijn geeft dit al aanknooppunten om anders te handelen en uit te diepen in vervolg gesprekken. In deze gesprekken maak ik vaak gebruik van Triple P, maar ook van andere informatiebronnen. Triple P staat voor ‘Positive Parenting Program’ en leert je om een positieve opvoedstijl te hanteren. We gaan samen kijken wat passend is voor jouw gezin. Welke vorm het ook wordt: vanaf het eerste gesprek krijg je praktische handvatten waarmee je aan de slag kunt. Met geduld, kennis en een luisterend oor krijgt jouw gezin een stevige basis. Benieuwd wat opvoedingsondersteuning jouw gezin kan bieden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met Tineke van praktijk De Kapstok.

Omgaan met pubers en jongeren

Een kind dat in de puberteit komt, stelt nieuwe eisen aan het ouderschap. Hoe geef je ruimte, maar stel je ook grenzen? Hoe kun je betrokken zijn zonder te zeuren? Hoe ga je om met pubers die helemaal niet of juist zeer explosief reageren? Wat te doen als je de indruk krijgt dat je tiener depressief wordt of verkeerde vrienden maakt?

Geïnteresseerd in opvoedingsondersteuning voor jouw gezin?

Met geduld, kennis en een luisterend oor krijgt jouw gezin een stevige basis. Benieuwd wat opvoedingsondersteuning jouw gezin kan bieden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met De Kapstok.

Neem direct contact op