Opvoedingsondersteuning

Het kan gebeuren dat je vragen hebt over de opvoeding van je kind(eren). Of dat je niet precies weet hoe je je kind passend kunt helpen na een ingrijpend voorval. Dan kan opvoedondersteuning helpen.

Opvoedingsondersteuning bij de Kapstok is een kortdurende vorm van hulpverlening. Je hebt gemiddeld drie tot zes gesprekken met een deskundig iemand die naar je luistert en wat meer op een afstand met je meekijkt en meedenkt.

Voor wie is opvoedingsondersteuning?

Soms laat je kind gedrag zien waar je je zorgen over maakt of waar je niet zo goed mee uit de voeten kunt. Voorbeelden zijn slaapproblemen, strijd over eten, schelden of slecht luisteren. Maar het kan ook zijn dat je kind iets ingrijpends heeft meegemaakt en dat je niet precies weet hoe je hem of haar het beste kunt ondersteunen. Dan kan hulp bij opvoeden prettig zijn.

Opvoedondersteuning is ook een goed hulpmiddel als je vragen hebt over de opvoeding in zijn algemeenheid. Over wat nu goed ouderschap is, of over hoe je omgaat met pubers en jongeren.

Hoe ziet mijn opvoedingsondersteuning eruit?

De manier waarop je je kinderen opvoedt, wordt vaak bepaald door wat je zelf uit je verleden hebt meegenomen. Bij deze erfenis horen goede en minder goede zaken. Samen met jou onderzoek ik wat je wilt bewaren en wat hinderlijk is geworden. Door te kijken naar wie jij bent en wat jou drijft, geef ik je gereedschap mee om niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst mee te kunnen schakelen met jouw kind.

Opvoedingsondersteuning begint met een vrijblijvende kennismaking. Als je besluit dat je hulp bij opvoeden wilt, brengen we de opvoedvraag in kaart. Vervolgens kijken we welke werkwijze het beste aansluit bij jou en je gezin. Bijvoorbeeld Triple P, inzichtgevende gesprekken of een maatwerkplan. Welke vorm het ook wordt: vanaf het eerste gesprek krijg je praktische handvatten waarmee je aan de slag kunt.

Vragen over goed ouderschap

‘Doe ik het wel goed?’ ‘Ben ik niet te streng?’ ‘Geef ik genoeg aandacht?’ ‘Heeft mijn kind meer ruimte nodig?’ ‘Hoe komen mijn partner en ik meer op één lijn te zitten in de opvoeding?’ Dit zijn allemaal vragen die je als ouder kunt hebben. Dan is opvoedingsondersteuning een goed hulpmiddel. Door te luisteren en dóór te vragen kan ik je helpen ontdekken wat je belangrijk vindt in de opvoeding, hoe jij en je partner het ouderschap samen vorm kunnen geven en welke opvoedstijl het beste bij jou en je kinderen past.

Omgaan met pubers en jongeren

Een kind dat in de puberteit komt, stelt nieuwe eisen aan het ouderschap. Hoe geef je ruimte, maar stel je ook grenzen? Hoe kun je betrokken zijn zonder te zeuren? Hoe ga je om met pubers die helemaal niet of juist zeer explosief reageren? Wat te doen als je de indruk krijgt dat je tiener depressief wordt of verkeerde vrienden maakt? Met dit soort vragen kun je terecht bij de Kapstok.

Geïnteresseerd in opvoedingsondersteuning voor jouw gezin?

Met geduld, kennis en een luisterend oor krijgt jouw gezin een stevige basis. Benieuwd wat opvoedingsondersteuning jouw gezin kan bieden? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking met De Kapstok.

Kom in contact